SD-WAN Nedir Ve Dijital Dönüşüm İçin Neden Kilit Rol Oynar?

SD-WAN Nedir?

Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı (SD-WAN), geniş alan ağlarını yöneten yazılım tabanlı bir yaklaşımdır, uygulama kolaylığı, merkezi yönetilebilirlik ve düşük maliyetler sunar. Aruba SD-WAN’ın avantajlarına geçmeden önce SD-WAN’ı anlatmaya WAN'ın görevini yeniden tanımlayarak başlayayım, WAN'ın görevi, kullanıcıları herhangi bir cihazdan herhangi bir zamanda herhangi bir yerden ve bu uygulamalar nerede bulunursa bulunsun uygulamalarına bağlamaktır, ancak öncelikle geleneksel mimarilerin nasıl kurulduğunu anlatan bir örnekle başlayalım. 

Bu mimariyi anlamak için bir örneğe başvuralım. İşletmenizin şubelerinin bir veri merkezine bağlı olduğunu varsayalım ve bütün kurumsal uygulamalar bu veri merkezinde tutuluyor olsun. Bu sistem bir takım karmaşık protokollere dayalı olarak çalıştığı sürece bir sorun çıkmayacaktır. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte kurumsal uygulamaların çoğunluğu buluta geçti. Bu uygulamalar kurumsalda yoğun kullanılan AWS, Microsoft Azure, Office 365 veya Salesforce gibi SaaS uygulamaları olabilir. Bu durumda ağ mimarisi şu şekilde değişecektir. 

 

Bu noktada ise veri merkezi üzerinden SaaS uygulamalara erişmek isteyen şubeler veri merkezinde ciddi bir yoğunluk oluşturacaktır. Bu kullanıcı deneyimini kötü etkilediği gibi maliyetlerin de artmasına sebep olacaktır. Eğer bu yapı SD-WAN ile kurulmuş olsaydı şu şekilde kurulacaktı. Gelin şimdi hep birlikte bu teknolojinin bize getirdiklerine ve neden hibrit çalışma ortamları için biçilmiş kaftan olduğuna geçelim.

SD-WAN Mimarisinin Farkı Nedir?

Türkçeye “Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı” olarak çevrilen Software Defined Wide Area Network (SD-WAN) bir ağ içerisindeki her türlü WAN bağlantısını yazılım tabanlı birbirine bağlayan teknolojidir. En basit haliyle SD-WAN farklı konumlardaki ve farklı altyapıları kullanan istemcilerin yazılım tabanlı sanal ağ sayesinde aynı ağda çalışabilmesine imkan sağlar. Geleneksel WAN’lar bulutla birlikte çalışmak için tasarlanmamıştır. Bu yüzden geleneksel yapılarda ana taşıyıcıya oldukça yük biner. Ayrıca işletmelerin SaaS ürünlerini sıklıkla kullanmaya başladığı bir atmosferde geleneksel WAN mimarilerini kullanmak sürdürülebilir değildir. SD-WAN ise güvenlikten ödün vermeden daha düşük maliyetler daha basit ağ topografisi, bant genişliği verimliliği sayesinde buluta sorunsuz geçiş sağlar. 

Aruba SD-WAN’ın Avantajları Nelerdir?

Aruba SD-WAN, performansı en üst düzeye çıkarmak ve maliyetleri en aza indirmek için sınıfının lider kablosuz, kablolu ve WAN altyapısını güvenlik ve yönetim kolaylığı yetenekleriyle birleştirir. Aruba Central sayesinde, veri merkezleri, bulut ve SaaS arasında her ağ bağlantısı için tek bir SD-WAN sayesinde uçtan uca bağlanabilir. Geleneksel WAN’a göre SD-WAN’ın bir avantajı da ağdaki kontrol katmanının buluta taşınmasıdır. Ayrıca ek protokollere ihtiyaç duymadan ağdaki tüm cihazlarla iletişim kurabilmesi merkezi yönetimi basitleştirir. Ayrıca SD-WAN’ın bir avantajı da uçtan uca şifreleme sayesinde tüm aygıtların kimliğinin doğrulanmış olmasıdır. Ayrıca SD-WAN ile birlikte bulut ana ofis trafiği yukarıdaki görseldeki şube ana ofis kadar güvenlidir. 


Aruba Central Nedir?

Aruba Central, kampüsler ve remote çalışma ortamları için AIOps ve tüm Aruba ESP operasyonlarını görüntülemek ve yönetmek için penceredir. WLAN, kablolu, SD-WAN ve VPN altyapısını düzenleyen ve esnek dağıtım seçenekleri sunan bulut tabanlı çözümdür

  

90 Günlük Ücretsiz Aruba Central İçin Linke Tıklayabilirsiniz

Test Drive Aruba Central | Cloud-managed Networking | Aruba (arubanetworks.com)


Etiketler: Aruba